Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області закликає відмовитись від збирання та придбання рослин занесених до Червоної книги України

Відповідно до вимог Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України», доручення Державної екологічної інспекції України №22 від 08 лютого 2021 року «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу» Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій організовано посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу із залученням працівників Національної поліції, лісової охорони, а також засобами масової інформації та громадськості.

Оперативну роботу зосереджено в місцях збору, транспортування та збуту рослин, на шляхах перевезення та в пунктах пропуску через державний кордон.

Нагадуємо, що відповідно до ст. 88-1 ч.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення: порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу. Крім того, за один екземпляр незаконно добутого рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення: проліски – від 49 до 62 гривень, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафран (крокуси), сон-трава – від 37 до 62 грн. залежно від виду.

Разом з тим, за порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України (стаття 90 КУпАП): тягне за собою накладення штрафу від 340 грн. до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого рослинного світу.

Також повідомляємо: що будь-яка торгівля об’єктами рослинного світу потребує дозволу, який має вимагати як адміністрація ринку, так і правоохоронці.

 Звертаємось до громадян з проханням відмовитись від збирання та придбання рослин занесених до Червоної книги України. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці