Полювання в рамках закону!

Щороку користувачі мисливських угідь свою мисливську діяльність здійснюють на основі Лімітів використання мисливських тварин.

У 2018 році Міністерством аграрної політики та продовольства України згідно наказу від 07.05.2018 року за №232 затверджено Ліміти використання мисливських тварин державного лісового фонду у сезон полювання 2018-2019 років. Ліміти затверджено відповідно до вимог частини 1 статті 16 Закону України  «Про мисливське господарство та полювання».

Строки полювання, а саме конкретна дата відкриття та закриття полювання на певний вид мисливських тварин, дні полювання протягом тижня та порядок його здійснення, а також норма добування мисливських тварин визначаються користувачем мисливських угідь у межах строків визначених Законом України «Про мисливське господарство та полювання» за погодженням обласного управління лісового та мисливського господарства та екологічної служби області.

Документами, що дають право на полювання згідно статті 14 Закону України  «Про мисливське господарство та полювання» є:  

- посвідчення мисливця;

- щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;

- дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка,  дозвіл  на  діагностичний  та селекційний відстріл ); 

- відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською  зброєю; 

- паспорт на собак мисливських порід.

Зазначені документи мисливець зобов'язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред'являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати  контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

За ліцензією здійснюється полювання на кабана, лань, оленів європейського та плямистого, козулю, муфлона, білку, бабака, бобра, борсука, ондатру, куницю лісову.

За відстрільною карткою здійснюється полювання на пернату дичину, кроля дикого, зайця-русака, єнотовидного собаку, вовка, лисицю, шакала, куницю кам'яну, норку американську, тхора лісового. За дозволом може здійснюватися відстріл будь-якого виду мисливських тварин з метою селекційного відбору, ветеринарно-санітарної експертизи, регулювання чисельності.

Добування вовка, лисиці, єнотовидного собаки та шакала дозволяється здійснювати також за наявності у мисливця ліцензії або відстрільної картки на добування інших мисливських тварин.

Ліцензії мисливцям видаються користувачем мисливських угідь, який отримує їх у обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

З метою раціонального використання мисливських тварин, охорони диких тварин, а також середовища їх перебування забороняється:

1)    полювати без належного на те дозволу; полювання на тварин, які не зазначені у дозволах на добування мисливських тварин або понад встановлену в цих дозволах норму;

2)    полювання в заборонених для цього місцях, а саме:

-  на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду;

-  на  відтворювальних  ділянках (крім відстрілу і відлову хижих та  шкідливих  тварин);

- у межах населених пунктів (сіл,  селищ,  міст);

- в угіддях, не зазначених у дозволі;

- на відстані  ближче  ніж  200  метрів від будівель населеного пункту та окремо розташованих  будівель,  де  можливе  перебування людей;

3) полювання у заборонений час, а саме: у не  дозволені  для  полювання строки  на  відповідні  види тварин та в темний період доби ;

4)полювання із застосуванням  або використанням заборонених знарядь та забороненими способами;

5)транспортування або перенесення добутих тварин чи їх частин без відмітки цього факту у щорічній контрольній картці обліку добутої дичини  і  порушень  правил  полювання, а також у дозволі  на  їх  добування; 

6) допускання собак у мисливські угіддя без нагляду;

7) полювання з порушенням установленого для певної  території  порядку здійснення полювання;

8) полювання на заборонених для добування тварин;

Зазначені вище дії відповідно до законодавства кваліфікуються як незаконне полювання. Особи, винні у незаконному полюванні, несуть відповідальність у відповідності до діючого законодавства.

Згідно статті 85 Кодексу України про адміністративні порушення за порушення правил використання об’єктів тваринного світу  – тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від шести до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладання штрафу на посадових осіб – від тридцяти до дев’яносто  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне порушення правил полювання - тягне за собою накладення штрафу на громадян від шістдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об'єктів тваринного світу  або позбавлення права полювання на строк до трьох років з конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення. На посадових осіб – від дев’яноста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією знарядь вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу.

   

Посадові  особи  центрального  органу  виконавчої  влади,  що реалізує  державну  політику  у  сфері  лісового  та  мисливського господарства,   посадові  особи  користувачів  мисливських  угідь, уповноважені  на  охорону  державного  мисливського  фонду під час виконання  службових  обов'язків,  а також громадські інспектори з охорони  довкілля  та  громадські  мисливські  інспектори  під час проведення  рейдів,  пов'язаних з охороною державного мисливського фонду, можуть перебувати у мисливських угіддях із зброєю (відомчою чи  власною)  незалежно  від  строків полювання за наявності у них службового   посвідчення,   а   для   громадських   інспекторів  - посвідчення  громадського  інспектора  та письмового розпорядження (наказу)   на   проведення   рейду.  Рейд  очолює  посадова  особа центрального   органу   виконавчої  влади,  що  реалізує  державну політику у сфері лісового та мисливського господарства.

Важливим  при проведені полювань  є дотримання правил техніки безпеки при безпосередньому проведенні полювання та при поводженні із зброєю на полюванні.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці