Інспекція закликає громадян дотримуватись правил пожежної безпеки на землях лісового та водного фондів, торфовищах та сільськогосподарських угіддях!

Основною причиною виникнення пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки на землях лісового та водного фондів, торфовищах та сільськогосподарських угіддях. Перебуваючи на відпочинку, громадяни зазвичай не зосереджують увагу на дотриманні правил пожежної безпеки. Внаслідок необережного поводження з вогнем, звичайної необачності, випалювання сухої рослинності та її залишків на відкритих територіях виникає загроза перекидання вогню в прилеглі лісові масиви.

З метою посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо припинення та запобігання пожеж на землях лісового та водного фондів, торфовищах та сільськогосподарських угіддях, Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області спільно з Головним Управлінням ДСНС в Хмельницькій області здійснюються рейдові перевірки щодо забезпечення належного протипожежного захисту території області від пожеж в природних екосистемах.

Станом на 01 листопада цього року Інспекцією притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 77 КУпАП «Порушення вимог пожежної безпеки в лісах» двадцять сім посадових осіб, на яких накладено адміністративні стягнення на загальну суму 6069 грн, за ст. 77-1 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» дві особи на яких накладено адміністративне стягнення на загальну суму 340 грн.

Нагадуємо, що відповідно до статті 77 КУпАП порушення вимог пожежної безпеки в лісах тягне за собою накладення штрафу на громадян від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн. – 255 грн.) Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (255 грн. – 850грн.).

За статтею 77-1 КУпАП випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.- 340 грн.).

Крім того, 15 листопада 2009 року набрав чинності Закон України за  № 1708-У1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за правопорушення у сфері довкілля», яким внесені зміни до статті 245 Кримінального Кодексу України і вона викладена у такій редакції: знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом – караються штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн. – 8500 грн.) або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років».

Окрім штрафу, порушникам доведеться сплатити ще й за шкоду, нанесену природним ресурсам, яка обраховується виходячи з таксової вартості незаконно зрубаної деревини відповідно до постанов Кабінету Міністрів України від 23 липня 2008 року № 665 "Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» та від 24 липня 2013 року № 541 "Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд».

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області наголошує на неухильному дотриманні вимог пожежної безпеки в приватних житлових секторах, дачних кооперативах, недопущення спалювання залишків рослинності на присадибних ділянках, сільгоспугіддях, узбіччях доріг, поблизу лісових масивів і торфовищ, очерету на заплавах річок та берегах інших водойм.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці