Інспекція інформує про результати лабораторних досліджень на річці Хомора

Як повідомлялось раніше, Інспекцією в рамках проведення кризового моніторингу річок Случ та Хомора на території Полонського району 15 та 20 січня цього року було проведено відбір проб поверхневих вод річки Хомора. За результатами інструментально-лабораторних досліджень встановлено перевищення  хімічного споживання кисню (ХСК) у всіх дев’яти  пробах, що свідчить про забруднення водойми. Так, в точці відбору на межі Хмельницької та Житомирської областей показник ХСК склав: 15 січня 71,7 мг/см3 , 20 січня – 89,7 мг/см3 (при нормі - 50 мг/см3). Крім того, незначні перевищення були зафіксовані Інспекцією по таким забруднюючим речовинам, як біологічне споживання кисню (БСК), азот амонійний та поверхнево-активні речовини. Вміст розчиненого кисню у всіх точках відбору знаходиться в межах норми.

Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області і надалі здійснюється контроль за станом поверхневих вод річки Хомора в межах області. Так, 25 січня цього року Інспекцією проведено обстеження поверхневих вод біля випуску №1 ТОВ  «ПВКФ – Україна» на межі областей та в контрольних точках спостереження. В ході обстеження фактів загибелі водних живих ресурсів не виявлено, рівень розчинного кисню становив в межах норми: від 9,2 мг/см3 до 6,4 мг/см3.

Інструментально-лабораторні дослідження відібраних проб поверхневих вод, відібраних 27 січня,  наразі тривають.
 

Довідково: Що означає перевищення показника хімічного споживання кисню (ХСК) та про що він може свідчити.

Хімічне споживання кисню (ХСК): кількість кисню, необхідна для хімічного окиснення неорганічних і органічних речовин. Різке зростання ХСК води свідчить про забруднення водойми. Величина ХСК є важливою гігієнічною характеристикою води, яка дозволяє судити про забрудненість води окисленими речовинами, але не дає інформації про склад забруднення.

         


     

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці