Інспекція інформує: в області триває природоохоронна операція «НЕРЕСТ»!

На Хмельниччині з 1 квітня до 30 червня проходить профілактична операція «Нерест-2020», яка пов‘язана з встановленням у цей період заборони на вилов риби та раків. З метою охорони, використання і відтворення водних біоресурсів під час заборони на лов риби та інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах у весняно-літній нерестовий період 2020 року Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області посилено державний нагляд (контроль).

Так, від початку природоохоронної операції «Нерест», Інспекцією проведено близько двадцяти рейдових перевірок, за результатами яких на порушників природоохоронного законодавства складено 28 протоколів про вчинення адміністративного правопорушення. Крім того, інспекторами було виявлено 28 безгосподарчих заборонених засобів лову (сіток) загальною довжиною 1585м., сума завданої шкоди становить 82 тис. 854 грн.

21-22 травня Інспекцією проведено рейдові перевірки на водоймах та у місцях збуту об’єктів тваринного світу в межах території Хмельницької області, за результатами яких на двох порушників природоохоронного законодавства складено протоколи про вчинення адміністративного правопорушення за ч.4 ст.85 та чт. 88-1 КУпАП, які спрямовано до суду.

Нагадаємо, що відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом. Рибалити можна з берега в межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ (межі визначені у наказах). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – три кілограми. Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства та проведення підводного полювання.

Під час нересту також забороняється проведення вибухових та гідротехнічних робіт, видобуток піщано-гравійної суміші, розчистки русел річок, днопоглиблення, берегоукріплення тощо.

Крім того, відповідно до Правил промислового рибальства в рибогосподарських водних об’єктах України забороняється добування водних біоресурсів у даний період.

Порушення Правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення Правил рибальства згідно з КУпАП становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Відповідно до цієї статті передбачено накладання штрафу в розмірі від 1 700 до 6 800 грн або обмеження (позбавлення) волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь, засобів промислу та всього добутого.

Наголошуємо на суворому дотриманні встановлених норм під час нересту, який на території Хмельницької області триватиме до 30 червня цього року включно. Кожен рибалка повинен починати з себе – не порушувати правил рибальства, а також інформувати про виявлені факти незаконного вилову водних біоресурсів.

Повідомити про порушення Правил рибальства, Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів або отримати додаткову інформацію щодо нерестової заборони можна за телефоном «Гарячої лінії» Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області (0382) 70-28-39.

     


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці