За засмічення земельних ресурсів Інспекцією нарахована шкода у розмірі понад 600 тис.грн

 

Нажаль, питання утворення на території області стихійних сміттєзвалищ не втрачає своєї актуальності. На сьогодні загрозливих масштабів набуває проблема зростання кількості побутових і промислових відходів. Найгірша ситуація при цьому спостерігається на територіях сільських та селищних рад. Проте, повноваження органів місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами закріплені статею 21 Закону України «Про відходи» , у якій зазначено, що органи місцевого самоврядування у сфері поводження з відходами забезпечують, зокрема:

а) виконання вимог законодавства про відходи;

б) розроблення та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів;

в) організацію збирання і видалення побутових відходів, у тому числі відходів дрібних виробників, створення полігонів для їх захоронення, а також організацію роздільного збирання корисних компонентів цих відходів;

г) затвердження місцевих і регіональних програм поводження з відходами та контроль за їх виконанням;

д) вжиття заходів для стимулювання суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері поводження з відходами;

е) вирішення питань щодо розміщення на своїй території об’єктів поводження з відходами;

з) здійснення контролю за раціональним використанням та безпечним поводженням з відходами на своїй території.

Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області постійно здійснюються контроль з питань додержання вимог Закону України «Про відходи» органами виконавчої влади та місцевого самоврядування при здійсненні повноважень у сфері поводження з відходами.


Так, 28 травня цього року Інспекцією було проведено перевірку Ясенівської сільської ради, що в Ярмолинецькому районі. В ході перевірки було виявлено факт засмічення земельної ділянки твердими побутовими відходами в адміністративних межах села Ясенівка. За результатами перевірки Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області було проведено розрахунок шкоди, завданої навколишньому природному середовищу внаслідок засмічення земельних ресурсів, сумарний розмір якої становить   612 тис. 748 грн.

 Матеріали по даному факту скеровані Інспекцією в порядку статті 214 Кримінального Кодексу України до Ярмолинецького відділу поліції. 

       

       

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці