Гідрологічному заказнику «Шиїнецький» нанесені збитки в сумі понад 145 тис.грн.

Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області у період з 19 по 20 листопада цього року була проведена перевірка дотримання вимог природоохоронного законодавства в частині охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду  Шиїнецькою сільською радою  Деражнянського району, на території якої знаходиться гідрологічний заказник місцевого значення «Шиїнецький».

Під час перевірки інспекторами було виявлено пошкодження земляного валу (греблі) та відкриття всіх заставок дамби невідомими особами, що призвело до знищення умов та місць перебування, гніздування водоплавних птахів та тварин, а також місць зростання водно-болотної рослинності та унікальних вільхових насаджень, що зростають на притерасній частині заказника.

Такі злочинні дії, спричинені невідомими особами, призвели до значного пониження рівня води в гідрологічному заказнику місцевого значення «Шиїнецький», що в свою чергу загрожує порушенню режиму території заказника та може призвести до незворотних наслідків та погіршення загального екологічного балансу в регіоні. Загальний розбір збитків при цьому становить 145 тис. 121грн.

У зв’язку із тим, що Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області вбачає ознаки кримінального правопорушення проти довкілля в частині умисного знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду, матеріали по даному факту в порядку статті 214 КПК України направлені до обласної прокуратури.

 За матеріалами Інспекції відкрито кримінальне провадження та на даний час Інспекцією, спільно з Головним управлінням Національної поліції в Хмельницькій області та обласною прокуратурою, вживаються заходи щодо встановлення осіб, причетних до скоєння даного злочину, та притягнення їх до відповідальності.

До відома: Згідно Положення про гідрологічний заказник «Шиїнецький» метою його створення є:

-          збереження та відновлення генофонду тваринного і рослинного світу;

-          забезпечення охорони та раціонального використання природних ресурсів;

-          підтримка загального екологічного балансу в регіоні;

-          поширення природоохоронних та екологічних знань, виховання та освіти населення, тощо.

       

       


        

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці