Молокозавод у Білогір’ї забруднює довкілля на Хмельниччині!

Протягом липня-вересня цього року на адресу Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області надходили численні звернення від жителів сіл Українка, Тростянка та Білогір’я (Білогірського району) щодо порушень вимог природоохоронного законодавства ТОВ «ТД «Білогір’я молокопродукт».

Місцеві мешканці скаржились на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від котельні підприємства, забруднення землі та річки Горинь внаслідок скидання стічних вод на поля фільтрації.

Тричі - 18 серпня, 15 вересня та 27 листопада цього року - посадові особи Інспекції не були допущенні керівником ТОВ «ТД «Білогір’я молокопродукт»  до проведення перевірок, при цьому обґрунтовані та вмотивовані пояснення таких дій надані ним не були. За невиконання законних вимог посадових осіб Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області директор підприємства тричі притягувався до адміністративної відповідальності за статтею 188-5 КУпАП.

18 листопада цього року Інспекцією було проведено обстеження території Білогірської селищної ради від полів фільтрації ТОВ «ТД «Білогір’я молокопродукт» до скиду стічних вод в річку Горинь.  В напрямку до річки Горинь на площі 800 м2 було виявлено витікання стічних вод на поверхню землі, а з труби здійснювався скид стічних вод у річку Горинь зі специфічним різким запахом, ідентичним запаху стічних вод. Внутрішня, видима для зору сторона труби, з якої здійснювався скид, була покрита білою густою масою.

З метою підтвердження факту забруднення земельної ділянки та визначення показників складу та властивостей стічної води, що скидалася у водний об’єкт, а також поверхневих вод річки до та після їх скиду, спеціалістами Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області були відібрані проби ґрунту, стічних та поверхневих вод та проведені відповідні лабораторні дослідження.

За результатами проведених відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції досліджень було встановлено, що якісні показники річкової води, які були відібрані нижче скиду суттєво погіршуються у порівнянні з показниками до місця скидання стічних вод, що  свідчить про забруднення річки Горинь стічними водами та негативний вплив на водний об’єкт.

        Не краща ситуація склалась і за результатами проведених Інспекцією інструментально-лабораторних досліджень ґрунтів, де за усіма досліджуваними показниками були встановлені  перевищення, що свідчить про забруднення земельної ділянки.

З метою забезпечення раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів, недопущення забруднення річки Горинь та ґрунтів,  Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області зобов’язала голову Білогірської селищної ради вжити заходів щодо обмеження, тимчасової заборони (зупинення) діяльності злісного забруднювача довкілля - ТОВ «ТД «Білогір’ямолокопродукт».

Питання проведення перевірки молокозаводу на Білогірщині перебуває на особистому контролі начальника Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Андрія МАРТИНОВА. «ТзОВ «ТД «Білогірямолокопродукт» є потужним виробником масла та сиру. Та, разом з цим – потужним забруднювачем природи та нехтувачем законодавства України. Державна екологічна інспекція з свого боку вживає всіх вичерпних заходів щодо притягнення ТОВ «ТД «Білогір’ямолокопродукт» до відповідальності за нанесені природному середовищу збитки!» - зазначає очільник Інспекції.

До відома: Статтею 10 Водного кодексу України визначена компетенція селищних рад  у галузі регулювання  водних ресурсів, зокрема: здійснення заходів щодо раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів; контроль  за використанням і охороною  вод та відтворенням водних ресурсів, обмеження, тимчасова заборона (зупинення)  діяльності підприємств та інших об’єктів в разі порушення  ними  вимог водного законодавства та ін.

       

       

       

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці