І знову до питання про поводження з відходами: не забезпечив утилізацію – отримав штраф!

Всі підприємства, незалежно від форм власності є утворювачами відходів. Навіть якщо підприємство не займається виробництвом, а спеціалізується виключно на фінансовій, страховій, науковій діяльності, торгівлі чи наданні послуг з обслуговування, в будь-якому випадку утворюється макулатура, побутове сміття, неремонтопридатна офісна техніка (відпрацьовані комп’ютери, мишки, клавіатура, факси, телефони тощо), батарейки, відпрацьовані освітлювальні прилади тощо.

Статтею 17 Закону України «Про відходи» визначені обов’язки суб’єктів господарської діяльності в сфері поводження з відходами. Зокрема:

- запобігати утворенню та зменшувати обсяги утворення відходів;

- забезпечувати приймання та утилізацію використаних пакувальних матеріалів і тари, в яких знаходилася продукція цих підприємств, установ та організацій, або укладати угоди з відповідними організаціями на їх збирання та утилізацію;

- визначати склад і властивості відходів, що утворюються, а також ступінь небезпечності відходів для навколишнього природного середовища та здоров’я людини відповідно до діючих нормативно-правових актів;

- на основі матеріально-сировинних балансів виробництва виявляти і вести первинний поточний облік кількості, типу і складу відходів, що утворюються, збираються, перевозяться, зберігаються, обробляються, утилізуються, знешкоджуються та видаляються, і подавати щодо них статистичну звітність у встановленому порядку;

- не допускати змішування відходів, якщо це не передбачено існуючою технологією та ускладнює поводження з відходами або не доведено, що така дія відповідає вимогам підвищення екологічної безпеки.

Проте, як свідчать результати проведених Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області перевірок дотримання вимог законодавства в сфері поводження з промисловими відходами, суб’єктами господарювання на території області не завжди виконуються норми Закону України «Про відходи».

В цьому вкотре переконались державні інспектори під час проведення позапланової перевірки сільськогосподарчого виробничого кооперативу «Лабунський», що в Полонському районі. Там керівництвом кооперативу не було забезпечено виконання вимог ст.17 Закону України «Про відходи», за що відповідальну особу було притягнуто да адміністративної відповідальності за ст.82 Кодексу України про адміністративні правопорушення та внесено припис на усунення виявлених порушень та недоліків.

В загальному, за одинадцять місяців цього року Інспекцією було проведено 245 перевірок в сфері поводження з промисловими відходами, за результатами яких до адміністративної відповідальності було притягнуто 192 посадових особи на загальну суму штрафних санкцій – 34 тис. 102 грн. 

        

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці