11 січня – День заповідників та національних парків

В нашій державі найвищою формою охорони природи є заповідники. Недарма їх так називають, «заповідати» — означає передавати в спадщину щось важливе та цінне.

День заповідників і національних парків вперше почали відзначати в 1997 році за ініціативою Центру охорони дикої природи та Всесвітнього фонду дикої природи.

На Хмельниччині у 1960 році були створені перші парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва у Старокостянтинівському, Дунаєвецькому та Полонському районах.

Серед заповідних об’єктів Хмельниччини варто відмітити один з найбільших у Європі та найбільший в Україні національний природний парк «Подільські Товтри» загальною площею 261,316 га. Територія парку складає 12,67 % від загальної території Хмельницької області та займає Кам’янець-Подільський, Чемеровецький, частково Городоцький райони. Національний парк створений з метою збереження, відтворення і раціонального використання природних ландшафтів Поділля з унікальними історико-культурними комплексами, які мають високе природоохоронне, естетичне, наукове, рекреаційне та оздоровче значення.

У 2013 році, з метою збереження цінних природних комплексів та історико-культурних об’єктів східної частини Малого Полісся, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення створений другий національний природний парк «Мале Полісся» загальною площею 8762 га, який розташований на території Славутського та Ізяславського районів.

Мале Полісся – один з найбільш своєрідних природно-географічних районів України. Природний потенціал цього краю створює всі умови для виховання та відпочинку в природі.

Всього у світі створено більш як 11 тисяч заповідних територій, що мають статус заповідника чи національного парку. В Україні функціонують 4 біосферних та 19 природних заповідників, 43 національні природні парки.

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 536 заповідних об’єктів, з них 42 об’єкти загальнодержавного значення та 499 – місцевого значення.

Охороняючи цінні природні комплекси та об’єкти, ми охороняємо природу, а зберігаючи природу як основу нашого буття, ми бережемо країну!


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці