Підприємству-забруднювачу доведеться відшкодовувати збитки у сумі майже 200 тис.грн.

Наприкінці грудня 2020 року Господарський суд Хмельницької області задовольнив позов Старокостянтинівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Блок Майстер Україна» про стягнення збитків за наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів на користь місцевого бюджету Старокостянтинівської міської ради.

За результатами вивчення місцевою прокуратурою стану відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу здійсненням викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря за відсутності відповідного дозволу, Старокостянтинівською місцевою прокуратурою були встановлені підстави для представництва в суді інтересів держави в особі Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області. 

Так, в травні місяці 2018 року Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області було проведено планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства  ТОВ «Блок Майстер Україна», за результатами якої було встановлено факт здійснення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами за відсутності відповідного дозволу в період з жовтня до грудня 2017 року, чим було порушено вимоги ст.ст..10,11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». 

На підставі «Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі внаслідок наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря», Інспекцією була розрахована шкода, розмір якої склав 197 тис. 230 грн.

В грудні 2019 року Інспекцією було пред’явлено претензію до ТОВ «Блок Майстер Україна» про відшкодування заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди. Проте, в добровільному порядку зазначена шкода не була сплачена, тому Інспекція звернутись з позовом до суду про примусове стягнення завданих збитків.


Дослідивши матеріали справи, суд надав правову оцінку обставинам справи і та прийняв рішення тягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Блок Майстер Україна" 197 тис. 230 грн. 01 коп. збитків за наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в дохід місцевого бюджету Старокостянтинівської міської ради.

Такий результат став можливим завдяки професійним діям державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища та принциповій позиції Старокостянтинівської місцевої прокуратури в частині притягнення до відповідальності правопорушників за нанесені державі збитки.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці