18-25 січня – Великий зимовий облік птахів

Історично великий зимовий облік птахів походить з США. У 1900 році Френк Чепмен запропонував волонтерам вийти у Різдвяні свята для обліку птахів. До того часу були популярними різдвяні змагання з кількості впольованих птахів. Тож редактор наукового орнітологічного журналу запропонував змінити рушниці на біноклі і хвалитися не кількістю вбитих, а побачених птахів.

 Завдяки простоті проведення та незначним витратам часу, великий зимовий облік отримав широку підтримку серед дітей і дорослих, щорічно забезпечуючи необхідними даними про зимуючих птахів орнітологів. Такі заходи також сприяють розвитку пізнавального інтересу школярів та їх екологічному вихованню.
 Дикі птахи є чутливими індикаторами стану довкілля, тому результати обліку допомагають з’ясувати набагато більше, ніж просто їх чисельність. Якщо ми знатимемо про зниження чисельності певного виду, це допоможе вчасно вжити заходів для його збереження. 

Усі охочі можуть займатися спостереженнями за птахами, а зібрані дані слід вносити до Міжнародної бази орнітологічних спостережень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці