Офіційно про «кронування» дерев в парку ім М.Чекмана

11 січня цього року до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області звернулась мешканка міста Хмельницького з заявою про перевірку законності «кронування» дерев в парку ім. М.Чекмана, що в обласному центрі.

З метою перевірки фактів, зазначених у зверненні, Інспекцією у період з 26 по 28 січня 2021 року була проведена позапланова перевірка Комунального Підприємства «Парки і сквери міста Хмельницького», предметом господарської діяльності якого є:

 -   утримання парків і скверів міста Хмельницького;

-    забезпечення зовнішнього благоустрою та збереження зелених насаджень парків і скверів;

-    організація робіт з благоустрою, озеленення території парків і скверів;

-    забезпечення збереження зелених насаджень, квітників, газонів та належний догляд за ними;

-    забезпечення збереження природо-заповідного фонду та ін.

           Варто зазначити, що під охорону КП «Парки і сквери міста Хмельницького» згідно охоронного зобов’язання №119 від 20.10.2016 року передано парк- пам’ятку садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім. М.Чекмана».

Згідно із Законом України про природно-заповідний фонд (стаття 3), парки-пам'ятки садово-паркового мистецтва належать до групи штучно створених об'єктів природно-заповідного фонду на території яких забороняється будь-яка діяльність, що непов’язана з виконанням покладених на парк завдань і загрожує його збереженню, зокрема – знищення та пошкодження дерев.

На момент перевірки Інспекцією було встановлено, що КП «Парки і сквери міста Хмельницького» на території парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Парк ім.М.Чекмана» здійснювало господарську діяльність, яка суперечить вимогам Закону України «Про природно-заповідний фонд України», Положенню про парк та Охоронному зобов’язанню, в результаті чого було пошкоджено до ступеня неприпинення росту тридцять чотири дерева різних порід. 

Згідно такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд, загальна сума збитків склала 182тис. 328грн. Матеріали по даному факту передані до Хмельницької обласної прокуратури.

       

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці