Щодо заборони спалювання сухої трави, залишків сухої рослинності, листя та сміття.

Щороку на весні та восени починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф.

Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в навколишнє середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. Дані діяння призводять до великої біди та завдають великої шкоди довкіллю, здоров’ю людини.

Щоб вплинути на свідомість людей щодо дбайливого ставлення до навколишнього середовища, від 17 квітня 2020 року в Україні почав діяти закон № 556-ІХ “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України з метою збереження навколишнього середовища”.

Закон суттєво підвищує розміри штрафів за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, – карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн для посадових осіб.

Якщо ті самі дії вчинено в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 6 тис. 120 грн до 12 тис. 240 грн.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області закликає мешканців області не допускати випалювання сухої рослинності та її залишків. Пам'ятаймо, що стан навколишнього природного середовища цілком і повністю залежить від нас!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці