За забруднення поверхневих вод Хмельницькому комунальному підприємству «Спецкомунтранс» нараховано збитки.

Як повідомлялось раніше, в лютому поточного року, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області було проведено позапланову перевірку ХКП «Спецкомунтранс» у відповідь на звернення жителя міста Хмельницького щодо факту забруднення озера в мікрорайоні Озерна.

В ході позапланового заходу державного нагляду (контролю) Хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс», актом перевірки від 19.02.2021 р. встановлено, що суб’єкт господарювання не належним чином здійснює заходи  щодо попередження забруднення поверхневих вод під час експлуатації полігону твердих побутових відходів. З третього фільтраційного земляного  басейну, у вигляді поверхневого стоку, по рельєфу, виявлено факт потрапляння  фільтрату у струмок без назви (ліва притока р. Південний Буг), який протікає в місті Хмельницькому (мікрорайони Отрадне, Дивокрай) та впадає у ставок (мікрорайон Озерна), що в свою чергу  призвело до забруднення поверхневих вод  водних об’єктів.

Крім того, в березні минулого року Інспекцією також було встановлено факт витікання стічних вод (фільтрату) за межі полігону та стік його по рельєфу.

За результатами проведених інструментально-лабораторних досліджень було виявлено значне перевищення хімічного споживання кисню, завислих речовин, хлорид-іонів. Також, у відібраних пробах води виявлені важкі метали такі як – мідь, цинк, нікель, свинець, марганець та хром, що беззаперечно свідчить про забруднення водойми.

Розмір збитків, заподіяних державі внаслідок забруднення поверхневих вод  фільтратом полігону твердих побутових відходів в місті Хмельницькому що експлуатується Хмельницьким комунальним підприємством «Спецкомунтранс» склав 54 млн 607 тис 679 грн.

Матеріали по даному факту, в порядку статті 214 Кримінального Кодексу України, направлені до Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області для притягнення винних осіб до відповідальності.

   

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці