Будь відповідальним! Не пали суху траву!

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області закликає подолян не спалювати суху траву, сміття та не провокувати пожежі у природних екосистемах!

Щорічно навесні з настанням теплої погоди люди починають облаштовувати свої подвір’я, прибирати на присадибних ділянках, спалюючи суху торішню траву, листя та сміття. Випалюють не лише у себе на дачних ділянках, городах, але й на полях, луках, поблизу лісових масивів, вздовж доріг. На жаль, люди, які так чинять або ж не розуміють усю небезпеку, до якої можуть призвести їхні дії, чи просто ігнорують усі вимоги пожежної безпеки.

Спалювання сухої рослинності та сміття завдає великої шкоди довкіллю, створює загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, та може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій, особливо у пожежно-небезпечний період.

Звертаємо увагу, за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, – карається штрафом від 3 тис. 60 грн до 6 тис. 120 грн для громадян та 15 тис. 300 до 21 тис. 420 грн для посадових осіб.

Якщо ті самі дії вчинено в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 6 тис. 120 грн до 12 тис. 240 грн.

Любіть, шануйте та бережіть природу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці