30 травня - Міжнародний день Дністра.

Починаючи з 2018 року в останню неділю травня відзначається Міжнародний день Дністра. Ідея відзначення дня Дністра полягає в тому, щоб нагадати всім мешканцям басейну про природну цінність другої по величині річки в Україні, про традиції корінних мешканців виявляти турботу та бути відповідальним за природне багатство.

Басейн річки охоплює територію  трьох країн: Польщі, України та Молдови. Більша його частина розташована в Україні. Річка Дністер вважається однією з найкрасивіших у Європі і другою за величиною в Україні. Її довжина 1352 км а площа водозабору 72100 км2.

Вздовж Дністра створено чимало заповідних зон – національних природних парків, заказників, пам’яток природи. Найбільшими заповідниками є регіональний ландшафтний парк „Верхньодністровські Бескиди” (Львівська область), „Галицький національний природний парк” (Івано-Франківська область), національний природний парк „Дністровський каньйон” (Тернопільська область), „Хотинський національний природний парк” (Чернівецька область), національний природний парк „Подільські Товтри” (Хмельницька область) та „Нижньодністровський природний парк” (Одеська область).

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області пропонує всім підприємствам, установам, організаціям,  іншим зацікавленим сторонам, включаючи громадське суспільство долучитися до відзначення Міжнародного дня Дністра - провести тематичні семінари, конкурси, виставки, зустрічі, просвітницькі та інформаційні кампанії, організувати очищення прибережних захисних смуг, ліквідацію стихійних смітників, а також відновлення джерела.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці