Увага! Сезон пестицидів!

Щороку із приходом весни фермери, які займаються вирощуванням овочів, фруктів, городини, сільськогосподарських культур, вживають усі необхідні заходи, які б допомогли отримати щедрий урожай. Одні з них – це використання пестицидів – токсичних речовин, призначених для боротьби з різного роду шкідниками – бур’янами, комахами, гризунами тощо.

Попри так звану користь для врожаю, пестициди несуть значно більший негативний вплив на довкілля та на життя і здоров’я людини. Пестициди забруднюють ґрунти, повітря, водні ресурси, у тому числі підземні водоносні горизонти. При розпиленні, пестициди потрапляють на сусідні земельні ділянки, знищують листя дерев та іншу рослинність. Гинуть від пестицидів і комахи. Цілими сім’ями вимирають бджоли, які є індикатором чистого довкілля. Пестициди здатні накопичуватися і у сільськогосподарській продукції, з якою потрапляють у організм людей та тварин. Аналогічно згубно на організм людини впливає вода, повітря, забруднені пестицидами.

Отже, обробка полів хімічними засобами захисту рослин повинна здійснюватись відповідно до чинного законодавства України. Процес обробки рослин довготривалий. Він може проводить у декілька етапів. Про кожну обробку повинні повідомлятись населені пункти.

За нормами, аграрії зобов’язані за три дні до початку робіт повідомити населення про місце, строки і способи застосування пестицидів, про заборону здійснювати будь-які сільськогосподарські роботи, випасання худоби на відстані ближче ніж 1 км від місця проведення робіт. Також населення мають поінформувати про необхідність вивезти пасіки на відстань більше 5 км.

Авіаційні та аерозольні роботи із захисту рослин заборонено проводити ближче ніж за 1000 м від населених пунктів, тваринницьких приміщень, пташників, джерел водопостачання і ближче ніж 2 км від рибогосподарських водойм.

Якщо суб’єкт господарювання має поля на відстані менше ніж 500 м до житлових будинків, то він не може обробляти їх пестицидами за допомогою вентиляторного обприскування; якщо на відстані менше ніж 300 м – не можна використовувати шлангове обприскування.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області нагадує, що згідно статті 20 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», порушення вимог законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Дотримання відповідних норм та правил є запорукою збереження власного здоров’я та попередження забруднення навколишнього природного середовища!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці