Увага! Сільгоспвиробники, бережіть бджіл від хімічного отруєння!

              Сьогодні у зв’язку з масовими застосуванням на посівних площах сільськогосподарських рослин пестицидів почастішали випадки масового отруєння та загибелі бджіл.

Для боротьби з шкідниками сільськогосподарських рослин дедалі більше застосовують отрутохімікати. Ці речовини отруйні і для бджіл. Трапляються випадки, що бджоли, збираючи нектар та пилок з оброблених отрутами рослин, гинуть на полі або заносять отруту у вулик, внаслідок чого гинуть цілі сім'ї. Гербіциди, якими обробляють поля від бур'янів, також шкідливі  для бджіл.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області звертає увагу власників агрофірм та нагадує, що у відповідності до пункту 6.1.7. Правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві (ДСП 8.8.1.2.001-98) та на виконання Закону України «Про пестициди та агрохімікати», керівники господарств, в яких будуть застосовуватись отрутохімікати, завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, повинні сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. Також у період проведення робіт у радіусі 200м. від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

            Належним повідомленням у таких випадках буде публікація відповідного оголошення у місцевих газетах. В повідомленні доречно було би  вказати точний час обробки, вид сільськогосподарської культури, місце і розмір оброблюваної території, назву отрутохімікату, способи і форми його застосування, можливість і орієнтовну віддаль зносу застосовуваного препарату за межі оброблюваної ділянки та вказати  строк, на який потрібно вивезти пасіку від місця обробки або ж ізолювати бджіл у гнізді після застосування препарату.

Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності прийняття мір по охороні бджіл від можливого отруєння. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці