Офіційно про ситуацію на річці Хомора!

Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області з метою оперативного реагування на факт загибелі водних живих ресурсів на річці Хомора, який стався наприкінці минулого тижня, було проведено обстеження річки до межі Житомирської області та відібрано проби поверхневих вод в рамках моніторингу для відповідних досліджень.

В ході проведеного разом з працівниками поліції обстеження, було зафіксовано загибель водних живих ресурсів на річці Хомора починаючи від водосховища в місті Полонному  («Гамарня» – поверхневий водозабір). За попередньою інформацією, даний факт пов'язаний з порушенням експлуатації гідро-технічної споруди, що призвело до різкого зниження рівня води у водному об’єкті.

Крім того, було проведено визначення вмісту розчиненого кисню у водному об’єкті, який у шести контрольних створах коливався від 0,5 до 8.1 мгО/дм3. Найнижчий вміст (0,5 мгО/дм3) розчиненого кисню спостерігався у пробі воли, що була відібрана у створі  на межі Хмельницької та Житомирської областей. У контрольному створі 500 м.  вище випуску №1 ТОВ «ПКПФ-Україна» вміст розчиненого кисню дорівнював 5,9 мгО/дм3 при нормативі не менше 6 мгО/дм3. Дослідження тривають.

За фактом загибелі водних живих ресурсів на річці Хомора Інспекцією вживаються заходи щодо нарахування збитків та передачі матеріалів до правоохоронних органів з метою встановлення винних та притягнення їх до відповідальності.

Також повідомляємо, що сьогодні – 4 вересня – Держекоінспекцією у Хмельницькій області продовжується обстеження річки Хомора з метою моніторингу стану річки Хомора та встановлення причин загибелі водних живих ресурсів, що сталась на території Житомирської області 31 серпня цього року.

Про подальші дії та вжиті заходи Інспекцією буде повідомлено додатково.

            

           

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці