Держекоінспекція у Хмельницькій області продовжує моніторинг річки Хомора!

Як вже повідомлялось раніше на нашому сайті, сьогодні – 4 вересня Держекоінспекцією у Хмельницькій області з метою моніторингу стану річки Хомора та встановлення причин загибелі риби, що сталась на території Житомирської області 31 серпня цього року, проведено обстеження водного об’єкта до межі Житомирської області.

Під час обстеження річки, Інспекцією відібрано сім проб поверхневих вод у контрольних створах водного об’єкта в межах Хмельницької області, в тому числі – у контрольному створі на межі Хмельницької та Житомирської областей. У всіх контрольних створах проведено вимірювання вмісту розчиненого кисню, який склав від 5,8 до 1,2 мгО/дм3. Як і в попередніх пробах, проведених 30 серпня 2019 року, найнижчий вміст розчиненого кисню спостерігався у пробі води, що була відібрана у створі  на межі Хмельницької та Житомирської областей (1,2 мгО/дм3). У контрольному створі 500 м.  вище випуску №1 ТОВ «ПКПФ-Україна» вміст розчиненого кисню дорівнював 5,0 мгО/дм3 при нормативі не менше 6 мгО/дм3.

      
     

               Враховуючи той факт, що річка Хомора є джерелом питного водопостачання для мешканців Полонського району, Інспекція звернулась з вимогою до Полонської ОТГ  щодо ліквідації наслідків загибелі водних живих ресурсів, яка мала місце на території селища 31 серпня поточного року.

Держекоінспекція і надалі буде продовжувати моніторинг річки Хомора та інформувати громадськість про її стан.

Також нагадуємо, що 23 липня 2019 року Волинський  окружний адміністративний суд задовольнив позов Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області та ухвалив рішення застосувати заходи реагування державного нагляду (контролю) шляхом призупинення виробництва Понінківської картонно-паперової фабрики «Україна» в частині скиду зворотних вод з забруднюючими речовинами в річку Хомора. Разом з тим, у зв’язку із подачею апеляції, рішення суду до цього часу не набрало законної сили.

              Крім того, в квітні цього року Інспекція звернулась до Державного агентства водних ресурсів України щодо прийняття рішення про зміни умов спеціального водокористування для ТОВ "ПКПФ-Україна" в частині зменшення лімітів скидання забруднюючих речовин у річку Хомора. 

    


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці