Питання поводження з побутовими відходами знаходиться на постійному контролі Інспекції

Питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі завжди було великою проблемою. Сьогодні ситуація особливо загострилася. Не радують око звалища відходів біля наших будинків, на узбіччі доріг. За статистикою, щорічно кожний мешканець великого міста у своєму домашньому господарстві викидає близько 300 кг. або, інакше кажучи, - один контейнер твердих побутових відходів. Утворення відходів з року в рік зростає, тоді як значна частка вторинної сировини та відходів видаляється на полігони та сміттєзвалища, які експлуатуються з перевантаженням та неналежним чином, внаслідок чого створюється негативний вплив на навколишнє природне середовище та здоров’я людей.

Не виключенням в цьому питанні є і Хмельницька область, для якої проблема відходів є актуальною й досить гострою. За даними статистичної звітності на 01 січня 2018 року в області було накопичено 323,8 т відходів І класу небезпеки, з них – 253,5 т становили непридатні та заборонені до подальшого застосування хімічні засоби захисту рослин (далі – ХЗЗР), 97,6 т – ІІ, 1405,9 т – ІІІ та 8649163,3 т – ІV класів небезпеки, з яких 8523814,9 т становлять тверді побутові відходи.

Станом на 01 травня 2019 року у Хмельницькій області нараховувалось 727 сміттєзвалищ та полігонів твердих побутових відходів, у тому числі - 692 сільських сміттєзвалища, 21 полігон і 14 селищних сміттєзвалищ, які знаходяться на обслуговуванні комунальних підприємств.

Протягом січня – вересня 2019 року Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області проводилась відповідна робота у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Так, за дев’ять місяців поточного року Інспекцією проведено 20 перевірок суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність в сфері поводження з відходами, а саме – експлуатують та обслуговують полігони твердих побутових  відходів, з них 13 планових та 6 - позапланових перевірок. За результатами проведених заходів державного нагляду (контролю) за виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 23 посадових осіб на загальну суму штрафних санкцій - 14082 грн.

Слід зазначити, що на сьогоднішній день із 21 полігону міст обласного значення та райцентрів тільки 5 мають проектно-кошторисну документацію (Городок, Деражня, Нетішин, Славута, смт Теофіполь). Більшість полігонів ТПВ в Хмельницькій області не відповідають вимогам технічних, санітарних та екологічних норм. Експлуатація полігонів та звалищ ТПВ в переважній більшості здійснюється з грубими порушеннями вимог діючого природоохоронного законодавства.

Вкрай негативна ситуація у сфері поводження з побутовими відходами склалась в сільській місцевості. Сільськими радами в більшості не розроблено місцеву програму поводження з твердими побутовими відходами та схему санітарного очищення населених пунктів. Відсутні спеціалізовані підприємства у сфері поводження з побутовими відходами, та спецтехніка для належного збору та вивезення ТПВ на діючі сміттєзвалища. Не забезпечено організацію роздільного збирання корисних компонентів відходів, які завозяться на звалища.

Інспекцією, з метою забезпечення належного поводження з твердими побудовами відходами на територіях сільських та селищних рад, направлено звернення головам міських/селищних рад та головам районних державних адміністрацій, якими їх було зобов’язано забезпечувати ліквідацію стихійних сміттєзвалищ на підконтрольній території та інформувати Інспекцію про проведену роботу з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ. В свою чергу,  Інспекцією забезпечується проведення аналізу отриманої інформації та вжиття, у разі необхідності, відповідних заходів реагування.

Нагадуємо, що в Україні діє електронний сервіс «Ecomapa.gov.ua» на веб-порталі https://ecomapa.gov.ua, який включає інтерактивну мапу сміттєзвалищ України та Хмельницької області в цілому. Метою створення електронного сервісу є проведення оперативного реагування на всі наявні несанкціоновані сміттєзвалища та стихійні засмічення та нанесення інформації про них на інтерактивну мапу з геолокаційною прив’язкою.

Даний сервіс постійно оновлюється, кожен може зайти на сторінку сервісу, зареєструватися і залишити повідомлення про звалище. Ця інформація обробляється та надсилається у вигляді звернень громадян до відповідних органів для вжиття заходів щодо ліквідації виявлених засмічень.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці