Увага! Сільгоспвиробники, бережіть бджіл від хімічного отруєння!

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області повідомляє, що у травні можливе проведення хімічної обробки полів сільгоспвиробниками нашого регіону. У зв'язку з цими роботами частіше трапляються випадки отруєння бджіл інсектицидами.

Для боротьби з шкідниками сільськогосподарських рослин дедалі більше застосовують отрутохімікати. Ці речовини отруйні і для бджіл. Трапляються випадки, що бджоли, збираючи нектар та пилок з оброблених отрутами рослин, гинуть на полі або заносять отруту у вулик, внаслідок чого гинуть цілі сім'ї. Гербіциди, якими обробляють поля від бур'янів, також шкідливі  для бджіл.

Держекоінспекція у Хмельницькій області звертає увагу власників агрофірм та нагадує, що у відповідності до пункту 6.1.7. Правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві (ДСП 8.8.1.2.001-98) та на виконання Закону України «Про пестициди та агрохімікати», керівники господарств, в яких будуть застосовуватись отрутохімікати, завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, повинні сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. Також у період проведення робіт у радіусі 200 м. від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Належним повідомленням у таких випадках буде публікація відповідного оголошення у місцевих газетах. В повідомленні доречно було би  вказати точний час обробки, вид сільськогосподарської культури, місце і розмір оброблюваної території, назву отрутохімікату, способи і форми його застосування, можливість і орієнтовну віддаль зносу застосовуваного препарату за межі оброблюваної ділянки та вказати  строк, на який потрібно вивезти пасіку від місця обробки або ж ізолювати бджіл у гнізді після застосування препарату.

       

 Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності прийняття мір по охороні бджіл від можливого отруєння. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл ( «небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

 Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці