Щодо кризового моніторингу річок Хомора та Случ.

15 липня 2021 року Держекоінспекцією у Хмельницькій області було проведено обстеження якісного стану річок Хомора та Случ.

Державними інспекторами було відібрано 22 проби поверхневих вод річок Хомора та Случ та проведено вимірювання розчиненого у воді кисню в кожній точці моніторингового спостереження.

За результатами вимірювань показник розчиненого кисню коливався від 2,18 мг/дм3 до 15,88  мг/дм3. На межі областей рівень кисню становив – 5,1 мг/дм3 (при нормі не менше 4,0 мг/дм3). Вміст розчиненого кисню – нижче норми у пробі з контрольного створу 100 м вище скиду КП «Полонне тепловодопостачання». Найвищий – р. Случ, початок водозабору, с. Перемога.

Що означає, якщо розчинений кисень у водоймах нижче норми? Концентрація розчиненого кисню - один з головних показників якості води для життя риб та інших водних тварин у водоймах. Кисень проникає у воду з атмосфери й частково виділяється в самій водоймі в результаті життєдіяльності рослинних організмів. За допомогою хлорофілу зелені рослини виділяють з вуглекислого газу необхідні для побудови живої речовини вуглець, виділяючи в навколишній простір кисень шляхом фотосинтезу, але цей процес перебігає лише в світлий час доби.

Проникненню кисню у воду з атмосфери сприяють вітер, течії, атмосферні опади, різкі зміни температури та інші причини, що підсилюють перемішування шарів води. Розчинений у воді кисень витрачається на дихання тварин й окислення органічних речовин. При низькій концентрації розчиненого у воді кисню виникає замор риби, яка гине від задухи.

Наразі розпочато проведення інструментально-лабораторних досліджень відібраних проб.

Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області і надалі буде здійснюватися спостереження та контроль в басейні річок Хомора та Случ.

 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці