Спалювання сухої рослинності – поза законом.

Щороку восени та на весні починається сезон паління листя, сухої трави та інших рослинних решток. Люди, які палять суху траву, завжди переконані, що цим вони покращують врожайність. Це твердження – міф.

Коли спалюється сухостій, то гине вся мікрофлора, що зазвичай бере участь у важливих біологічних процесах. Земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. Окрім того, в середовище викидаються речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. Як бачимо на практиці дані діяння призводять до великої біди та завдають великої шкоди довкіллю, здоров’ю людини. 

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області  застерігає громадян утриматися від паління сухого листя і трави та нагадує про існуючі заборони випалювання сухої рослинності. Дотримуватись правил пожежної безпеки та проявляти обережність у поводженні з вогнем слід також під час перебування у лісових масивах, на відкритих територіях та біля торфовищ. Адже, саме там існує велика загроза розповсюдження вогню на прилеглі території.

Нагадуємо, що самовільне випалювання громадянами стерни, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без відповідного дозволу або з порушенням умов такого дозволу, -  караються штрафом від 3060 гривень до 6120 гривень.

Також спалювати листя і суху траву заборонено ст. 50 Конституції України, ст. 9, 12 Закону "Про охорону навколишнього природного середовища", ст. 16 Закону "Про охорону атмосферного повітря", п.п. 3.6.14, 3.7.4 "Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій", п.п.3.6, 6.4.2 "Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах", Законом "Про благоустрій у населених пунктах".

Що робити, якщо у вас утворилися відходи рослинного походження? Є декілька варіантів:

— створити на власному подвір’ї майданчик для приготування компостів;

— якщо у вас є договір на вивезення твердих побутових відходів, спакувати відходи у пакети для сміття та виставити біля будинку у відповідний день;

— замовити послугу з вивезення великогабаритного сміття;

— замовити послугу з вивезення сміття та гілок, послугу з подрібнення гілок.

І наостанок, полюбіть природу! Так, ви захочете захищати її і зрозумієте, що кожна наша дія має силу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці