Кабмін збільшив штраф за незаконний вилов риби в десятки разів

Кабінет Міністрів України схвалив підвищення штрафів за незаконний вилов риби, розмір штрафної санкції за незаконний вилов того чи того виду водних біоресурсів переглянуто залежно від його рідкості та господарської цінності і збільшено в рази, цей захід дасть змогу привести законодавство у відповідність до економічних реалій сьогодення.

Відповідну постанову, що вносить зміни до постанови Кабміну "Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів" №1209 від 21 листопада 2011 року, уряд ухвалив на засіданні в середу.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, штраф за незаконний вилов 

карася сріблястого зросте в 93 рази (з 17 до 1,58 тис. грн), 

окуня - у 186 разів (з 17 до 3,16 тис. грн), 

краснопірки - в 23 рази (з 68 до 1,56 тис. грн), 

ляща - в 9,7 раза (зі 170 до 1,65 тис. грн),

 щуки - в 10,2 рази (вз 340 до 3,47 тис. грн), 

сома - в 12 разів (з 425 до 5,12 тис. грн), 

раків - у 130 разів (з 25,5 до 3,33 тис. грн) та ін.

Документ уточнює, що штрафи за це правопорушення, які були раніше, не відповідають нинішній економічній ситуації в країні та не спонукають порушників до припинення незаконної діяльності. Отже, зростання матеріальної відповідальності за незаконний вилов риби дасть змогу забезпечити раціональне природокористування і сталий розвиток рибного господарства.

Крім того, реалізація постанови збільшить надходження від відшкодування заподіяних рибному господарству України збитків до місцевих бюджетів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці