На Хмельницькому водосховищі зафіксовано загибель риби!

Вчора, 12 липня, на телефон «гарячої лінії» Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області надійшло повідомлення про загибель риби на правому березі річки Південний Буг, що в обласному центрі.

Державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області було проведено огляд місця події та встановлено, що вода у Хмельницькому водосховищі має зеленкуватий колір та специфічний запах. Будь-яких візуальних забруднень (плям) на поверхні води не виявлено, ймовірних джерел забруднення (труба, потік, скид) також не встановлено.

Інспекторами було нараховано загибель дев’яноста штук водних біоресурсів, а саме: карась сріблястий – 89 шт., товстолоб – 1 шт. Загальна сума збитків становить 144 тис. 347 грн. Матеріали по даному факту передані в порядку ст.214 ККУ до правоохоронних органів.

Під час обстеження водойми відділом інструментально-лабораторного контролю відібрано проби поверхневих вод та здійснено вимірювання розчиненого у воді кисню, який  становив 6,3 мг/см3, що в межах норми.

Довідково: Один із найважливіших показників, який засвідчує ступінь забрудненості води у річках є ХСК, який красномовно характеризує “самопочуття” наших водойм. Результати моніторингу стану поверхневих вод протягом останніх трьох років демонструє невтішну тенденцію. З кожним роком наші річки все більше “задихаються” від нестачі кисню внаслідок анторопогенного навантаження водойм. У поверхневі води разом із неочищеними стоками, продуктами господарської діяльності людей, надходить велика кількість органічних і неорганічних речовин, які потребують великої кількості кисню для окиснення.

Високе значення хімічного споживання кисню (ХСК) “говорить” нам про те, що нашим річкам дедалі важче справлятися із забрудненнями, а рибам у водоймах дедалі важче виживати.

За результатами моніторингових спостережень водних об’єктів області, які проводяться Інспекцією, з кожним роком цей показник зростає, що говорить про погіршення стану поверхневих вод.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці