На Хмельниччині розпочалась операція «Новорічна ялинка - 2023».

На виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 21 листопада 2022 року № 945 «Про посилення заходів щодо запобігання здійснення правопорушень під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період» у передноворічний період та включно до 20 січня 2023 року на Хмельниччині розпочато природоохоронну операцію «Новорічна ялинка». Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області спільно з правоохоронними органами та державною лісовою охороною створені мобільні групи, які під час проведення перевірок виявлятимуть порушників як в лісі, так і на ринках та автошляхах.

За інформацією Управління торгівлі Хмельницької міської ради, в місті визначено декілька точок для продажу новорічних ялинок. Їх можна знайти за адресами:

▪️вул. Р. Шухевича, 1-В, в районі магазину "АТБ"

▪️вул. Р. Шухевича, 1-А, в районі сектору ринку «Ранковий»

▪️перехрестя вул. Свободи – просп. Миру, в районі ТЦ «Ріко»

▪️перехрестя вул. Свободи – просп. Миру, в районі зупинки «Сілістра»

▪️вул. Зарічанська, в районі магазину «АТБ»

▪️вул. М. Залізняка, в районі магазину «Азалія»

▪️біля ТЦ "Либідь Плаза".

Звертаємо увагу, що при покупці та виборі новорічної красуні ви маєте право попросити продавця показати документи, які підтверджують легальність дерева, а саме: товарно-транспортну накладну, де має бути чітко зазначена порода дерева, яке ви купуєте, наприклад: сосна, ялина тощо.

Крім того, наявність етикетки або пластмасової бірки зі штрих-кодом та ідентифікаційним номером на дереві також є однією з ознак легальності збуту. За необхідності можна просканувати код та звірити його в базі на сайті системи Лісогосподарського інформаційно-аналітичного центру.

Для покупця нелегальної ялинки передбачено штраф – від 510 до 1700 грн. з конфіскацією незаконно купленого дерева.

Крім того, у грудні-січні потроюється розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев віком до 41 року та помножується на розмір річної індексаціх такс.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області закликає кожного бути екологічно свідомим: не винищувати лісові насадження та не купувати ялинки без маркування. А у разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх реалізації  повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Інспекції за номером (0382) 70-28-39.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці