Операція «Первоцвіт»: другий етап - «Черемша»!

Отже, другий етап операції «Первоцвіт-2023» вже настав. Серед зникаючих рідкісних первоцвітів добре відома нам черемша, або «цибуля ведмежа». У Червону Книгу України вона потрапила ще у 1980 році, з тих пір її позиція там тільки погіршилася. Масовий збір та продаж «цибулі ведмежої» призводить до послаблення, а у невеликих місцезростаннях – до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Це в своєю чергою веде до генетичного виродження.

Проте, окремими громадянами заборона на реалізацію Червонокнижних рослин ігнорується відкрито і нахабно. Дільці, які наживаються на знищенні рідкісних і зникаючих рослин, повинні зрозуміти, що, добуваючи собі гроші, вони позбавляють своїх дітей і онуків можливостей бачити цю красу в майбутньому.

За реалізацію черемші продавцям загрожуватиме штраф від 1700 до 3650 гривень. Незалежно від того, чи продають вони лісову зелень, чи вирощену на власних грядках. У законі немає винятків: вирощувати на городі дозволяється, а зривати і продавати – ні!

До речі! Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №1030 від 7 листопада 2011 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, а також за знищення або погіршення середовища їх перебування (зростання)» за кожен екземпляр добутої черемші порушник повинен відшкодувати державі збитки розміром в 62 гривні.

Підкреслюємо, що мова йде не про один пучок, а про одну рослину, тобто за пучок з 100 примірників «ведмежої цибулі» доведеться заплатити 6200 гривень, причому до адміністративної відповідальності може бути притягнуто як продавця черемші, так і її покупця.

Закликаємо громадськість нашого регіону проявити екологічну свідомість – не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів!

Довідково: з початку проведення операції «Первоцвіт – 2023», яка триватиме до середини травня поточного року, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області вже складено 13 протоколів про адміністративні правопорушення. Проведення рейдів триває!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці