Народжені у вишиванці – народжені бути вільними!

Історично так склалось, що наша земля була і є ласим шматком для ворогів. На жаль, історія повторюється…ворог знову намагається загарбати наші родючі території. Та подолати суверенну державу неможливо, бо українці - нескорені і готові відстоювати свою незалежність! І в цьому нам допомагає наш унікальний генетичний код – вишиванка!

Це не просто яскравий святковий одяг чи тканина з вишитими квітами, як звикли нам нав’язувати «недобросовісні сусіди». Насправді ж вишиванка - то оберіг, що має на поверхні тканини вишиті символи, які зберігають наше коріння, історію та ідентифікують нас як українців. Тож варто зазначити, що нав’язана «шароварщина з яскравими трояндами» не має нічого спільного із справжніми унікальними візерунками, що засвідчують коріння величної нації.

Вишиванки або інші предмети вишитого одягу, носили як на свята, так і повсякчас у побуті. Найчастіше це були сорочки з тканин натурального походження, використовувались недорогі та доступні матерії з льону або бавовни, на поверхню яких майстрині власноруч виготовляли вишивки. Орнаменти не вигадуються просто так, вони мають особливе значення для кожного. Наприклад, для дівчат матері вишивали листя та ягоди калини, винограду та інші рослинні мотиви. Всі ці візерунки мають важливе значення: процвітання роду, кохання, красу, материнство та сімейне щастя. Чоловікам і хлопцям матері та сестри вишивали на сорочках дубове листя, ромби та квадрати, що означають добробут, статок, силу, благополуччя та вдалий врожай. 

Сьогодні Україна знову переживає темні та болючі часи. Мирне життя та розквіт тимчасово забарвлені кольором крові та смутку, що впав на наші землі через війну. Але перемога буде, бо ми нація нескорених, що пам’ятають своє коріння, історію та не забувають повсякчас ідентифікувати себе, як українців. Ось і зараз використання елементів національної культури отримало велику популярність у всіх регіонах держави.

Вишивка – це генетичний код кожного українця! Нас не зламати! Ми народжені у вишиванці! Ми народжені вільними і такими будемо завжди!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці