Офіційно про факт загибелі риби в річці Південний Буг

04 вересня поточного року, з метою реагування на поширену в соціальній мережі Інтернет інформацію про загибель риби на річці Південний Буг, Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області спільно з представниками Хмельницького рибоохоронного патруля, спеціалістами Держпродспоживслужби та працівниками Управління з питань екології та контролю за благоустроєм Хмельницької міської ради провели обстеження ділянки річки. Південний Буг від автомобільного мосту по вул.Кам'янецька до автомобільного мосту по вул.Трудова.

В результаті обстеження зафіксовано загибель 1861екз. водних біоресурсів, а саме: 1239 пліток, 547 окунів, 61 щуку, 14 коропів.

Також, державними інспекторами було проведено вимірювання розчиненого у воді кисню. За результатами вимірювань показник розчиненого кисню коливався в від 1,6 мг/дм3 до 0,9 мг/дм3 (для нормальної життєдіяльності риб необхідно, щоб вміст розчиненого у воді кисню становив не менше 4 мг/дм3).

Загальна сума збитків склала 3 млн. 930 тис. 942 грн.

Матеріали по даному факту готуються до передачі до Головного управління національної поліції в Хмельницькій області для встановлення винних осіб.

 

Довідково: Зазвичай задухи риби збігаються з так званим «цвітінням» водойм. У прісних водоймах «цвітіння» води виникає через синьо-зелені водорості. Їхній розвиток та цвітіння погіршує гідробіологічний стан водойми і викликає структурні зміни у водоймищі. Поки водорості живуть, вони приносять певну користь, збагачуючи воду киснем. При значному збільшенні біомаси водоростей, починає проявлятися біологічне забруднення, у результаті чого значно погіршується якість води, зокрема змінюється її кольорова гама, знижується прозорість, вода набуває неприємного запаху, з’являється дефіцит розчиненого кисню. Відмерлі водорості засмічують водойму, під час гниття яких кисню витрачається більше, ніж виділяється. У результаті таких негативних явищ риба та інші водні живі організми отруюються. Найчастіше такі явища спостерігаються вночі або в передсвітанкові години, коли рівень споживання кисню найбільший. При цьому водойма набуває зелену кольору.

В сильно зарослих водною рослинністю мілководних водоймах можуть спостерігатися і нічні задухи. Причинами виникнення явища нічної задухи є припиненням в темний час доби процесу фотосинтезу та значне споживанням рослинами кисню з води

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці