Результати відбору проб води в річці Південний Буг

Як вже повідомлялось раніше, 04 та 05 вересня поточного року, з метою реагування на інформацію про загибель риби на річці Південний Буг, Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області провела обстеження та відбір проб води на ділянці річки Південний Буг від автомобільного мосту по вул.Кам'янецька до автомобільного мосту по вул.Трудова.

В результаті обстеження було зафіксовано загибель 1861екз. водних біоресурсів. Загальна сума збитків при цьому склала 3 млн. 930 тис. 942 грн.

Інструментально-лабораторні дослідження здійснювались по основним показникам якості води: по азоту амонійному, БСК, ХСК, нітритам, нітратам, сульфатам, фосфатам, хлоридам, сухому залишку. За результатами досліджень Інспекцією було виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в місцях відбору:

р.Південний Буг (міст по вул.Кам'янецька за шлюзами): ХСК – 62,3 мгО/дм3 при нормі 30 мгО/дм3; БСК5 – 8,5 мгО/дм3 при нормі 3 мгО/дм3, азот амонійний – 2,28 мг/дм3 при нормі – 2,0 мг/дм3;

р.Південний Буг (міст по вул.Старокостянтинівське шосе): ХСК – 74,3 мгО/дм3 при нормі 30 мгО/дм3; БСК5 – 10,2 мгО/дм3 при нормі 3 мгО/дм3, азот амонійний – 5,06 мг/дм3 при нормі – 2,0 мг/дм3;

р.Південний Буг (міст по вул.Трудова): ХСК – 70,3 мгО/дм3 при нормі 30 мгО/дм3; БСК5 – 9,6 мгО/дм3 при нормі 3 мгО/дм3, азот амонійний – 2,43 мг/дм3 при нормі – 2,0 мг/дм3.

При цьому, показник розчиненого у воді кисню у місцях відбору коливався в від 1,6 мг/дм3 до 0,9 мг/дм3 (при нормі - не менше 4 мг/дм3).

Матеріали по даному факту готуються до передачі до Головного управління національної поліції в Хмельницькій області для встановлення винних осіб.

Довідково: Розмір забруднення води характеризує два показника: хімічне та біохімічне споживання кисню (ХСК та БСК). Чим більше в воді органічних речовин, тим більше необхідно кисню для їхнього окислення. Високі показники ХСК та БСК свідчать про високий рівень забруднення води.

Зазвичай ХСК річних вод коливається в широких межах від 1 до 60 мггО2/дм³, Раптове збільшення ХСК води, як правило, — наслідок забруднення її побутовими стоками. Тому величина ХСК — важлива гігієнічна характеристика води.

БСК5 — важливий екологічний показник стану природних водойм. За високого вмісту органічних речовин у воді швидко розмножуються аеробні бактерії, для життєдіяльності яких необхідний кисень. Це може зумовити зниження вмісту розчиненого кисню та привести до загибелі окремих видів організмів, що постійно живуть у водному середовищі.

Чим більше у воді органіки, тим вище показник БСК5. Природні води звичайно мають БСК5 на рівні 0,5-2 мгО2/дм³.

Амонійний азот — це аміак і амоній, що міститься у воді. Ці сполуки погіршують органолептичні властивості води та свідчать про можливість бактеріального зараження середовища.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці