Операція «Первоцвіт» стартувала!

Щороку з середини лютого до кінця травня на Хмельниччині проводиться природоохоронна операція «Первоцвіт». Більшість рідкісних декоративних рослин, що занесені до Червоної книги України, зникають через винищення їх людиною. Слід розуміти, що під час збору ранньоквітучих червонокнижних рослин наноситься нищівна шкода природі – рослина втрачає можливість утворити насіння та дати нове покоління. Також повне знищення рослини відбувається, якщо її вирвати з цибулиною.

Торгівля первоцвітами (як продаж так і купівля) є порушеннями законів України «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та інших. Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030 передбачена компенсація за незаконне знищення або пошкодження видів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання):

·         підсніжник білосніжний – 62 грн  за рослину;

·         білоцвіт весняний – 62 грн  за рослину;

·         шафран гейфелів – 62 грн  за рослину;

·         рябчик шаховий – 49 грн за рослину;

·         сон великий – 49 грн за рослину та інші.

Нагадаємо! Відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення на порушників порядку придбання, збуту або ж розповсюдження об’єктів рослинного світу чекатиме штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з подальшою конфіскацією рослин.

Якщо ж об’єктом порушення стануть рослини, які перебували в межах територій природно-заповідного фонду, які занесені до Червоної книги України, розмір штрафних санкцій значно зросте і становитиме від 1700 до 3655 гривень.

Багатьох також турбує питання: «Чи можна продавати первоцвіти (занесені до Червоної книги України), які вирощені в домашніх умовах?».

Продавати червонокнижні рослини в Україні – заборонено, незалежно від того, вирощені вони в домашніх умовах чи добуті з природних умов.

Тому, якщо ви маєте первоцвіти, занесені до Червоної книги України, краще зберегти їх для власного задоволення та насолоди, або ж взяти участь у програмах  збереження та розмноження таких рослин у спеціалізованих установах.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області закликає громадян відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України. Не стимулюйте недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь

 

Зауважуємо, що задля білосніжної квітки у воєнний час йти до лісу небезпечно! Будьте свідомими, бережіть себе і природу!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці