Інспекція наголошує: недотримання правил екологічної та пожежної безпеки на сміттєзвалищах призводить до їх горіння та забруднення довкілля!

У зв’язку із становленням спекотної погоди, до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області частіше стали надходити звернення від мешканців громад з повідомленнями про випадки займання відходів на сміттєзвалищах, що в свою чергу призводить до забруднення довкілля, зокрема – про охорону атмосферного повітря.

Відповідно до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», збирання, транспортування, утилізації та знешкодження побутових відходів, затвердження схем санітарного очищення населених пунктів та впровадження систем роздільного збирання побутових відходів, затвердження норм надання послуг з вивезення побутових відходів відноситься до повноважень органів місцевого самоврядування. При цьому, зберігання та видалення відходів повинно здійснюватися відповідно до вимог екологічної безпеки та способами, що забезпечують максимальне використання відходів чи передачу їх іншим споживачам (Закон України «Про відходи»).

На кожне місце чи об'єкт зберігання або видалення відходів складається спеціальний паспорт, в якому зазначаються найменування та код відходів (згідно з державним класифікатором відходів), їх кількісний та якісний склад, походження, а також технічні характеристики місць чи об'єктів зберігання чи видалення і відомості про методи контролю та безпечної експлуатації цих місць чи об'єктів.

Крім того, визначені для зберігання та видалення відходів місця чи об'єкти повинні використовуватися лише для відходів, заявлених на одержання дозволу на здійснення операцій у сфері поводження з відходами. Також забороняється змішування чи захоронення відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія. А з 1 січня 2018 року в Україні встановлена заборона на захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів. 

 

Також слід зазначити, що особи, винні за порушення у сфері управління відходами та про охорону атмосферного повітря, несуть відповідно до законодавства дисциплінарну, адміністративну, адміністративно-господарську, цивільну чи кримінальну відповідальність.

   

Державна екологічна інспекції у Хмельницькій області направила листи до органів місцевого самоврядування та до відповідних комунальних підприємств та наголосила на забезпеченні ними дотримання вимог екологічної та пожежної безпеки під час експлуатації місць видалення відходів, а також необхідності звітування про вжиті заходи.

   

До відома: Під час горіння сміття на стихійних звалищах та полігонах твердих побутових відходів утворюється та виділяється цілий комплекс особливо небезпечних токсичних речовин та сполук.

Продукти згорання відходів містять небезпечні важкі метали, які у тисячі разів перевищують їхні концентрації, в порівнянні зі «звичайним» повітрям. Димові гази, що утворюються в процесі горіння твердих побутових відходів розповсюджуються на відстань до декількох кілометрів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці