Офіційно «про забруднення вод та мільйонні збитки» ХКП «Спецкомунтрансу» !

Інспекцією з метою розгляду звернення мешканця обласного центру, який скаржився на забруднення озера в мікрорайоні Озерна, у період з 11 по 19 лютого поточного року була проведена позапланова перевірка Хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс», який є балансоутримувачем міського полігону твердих побутових відходів.

В результаті проведеної перевірки  державними інспекторами було встановлено, що:

1)      ХКП «Спецкомунтранс» не використовує ефективні сучасні технічні засоби і технології для утримання своєї території в належному стані та не в повній мірі здійснює заходи щодо запобігання забрудненню водних об’єктів стічними (дощовими, сніговими) водами, що відводяться з території полігону ТПВ;

2)      полігон ТПВ не забезпечений очисними спорудами необхідної потужності, що запобігають забрудненню поверхневих вод стічними водами (фільтратом);

3)      ХКП «Спецкомунтранс» не належним чином здійснює заходи щодо попередження забруднення поверхневих вод під час експлуатації полігону ТПВ, а саме: з третього фільтраційного земляного басейну у вигляді поверхневого стоку по рельєфу виявлено факт потрапляння стічних вод (фільтрату) у поверхневі водні об’єкти – струмок без назви (ліва притока р.Південний Буг), який протікає в м. Хмельницький (мікрорайони Отрадне та Дивокрай) та впадає в ставок (мікрорайон Озерна), що в свою чергу призвело до забруднення поверхневих вод водних об’єктів.

          Отримані результати досліджень за протоколами вимірювань  показників складу та властивостей проб води від 18 та 22 лютого цього року підтверджують забруднення водних об’єктів стічними водами (фільтратом), а наявність у воді забруднюючих речовин сприяє зменшенню концентрації розчиненого кисню та загрожує масовою загибеллю водних живих ресурсів.

          Проте, як зазначає директор ХКП «Спецкомунтранс» О. Зімін, за результатами минулорічних досліджень «під самим сміттєзвалищем знаходиться глиняний кар’єр. Директор каже, що глина не пропускає крізь себе будь-які речовини», що і могло слугувати  витіканню стічних вод (фільтрату) за межі полігону та стік його по рельєфу.

З виявленими порушеннями вимог природоохоронного законодавства директор ХКП «Спецкомунтранс» Олександр Зімін був ознайомлений особисто, про що свідчить його підпис в Акті перевірки від 19.02.2021р. №114/03, другий екземпляр якого він отримав в той самий день. Також, 22 лютого відносно керівника ХКП «Спецкомунтранс» О.Зіміна посадовими особами Інспекції був складений протокол за ч.1 ст.59 Кодексу України про адміністративні правопорушення та застосовані штрафні санкції, які останнім не оскаржувались.

             Крім того, факт витікання стічних вод (фільтрату) за межі полігону та стік його по рельєфу був встановлений посадовими особами Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області ще в березні 2020 року. В загальному, в Акті перевірки тоді було задокументовано 14 виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства, з якими директор ХКП «Спецкомунтранс» також ознайомився, про що свідчить його особистий підпис в Акті.

 Тому,  з боку керівництва ХКП «Спецкомунтранс» говорити  про те, що «ніяких відповідних документів, які б свідчили про виявленні порушення на підприємство не надходили» -  є безпідставно та безвідповідально

          Також варто нагадати, що Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області неодноразово наполягала на припиненні експлуатації діючого полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому. Так, в 2008 році було тимчасово заборонено (зупинено) господарську діяльність ХКП “Спецкомунтранс” з експлуатації полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому. Таке рішення було прийнято, як наслідок суттєвих порушень вимог природоохоронного законодавства при експлуатації полігону ТПВ, виявлених Інспекцією під час перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства. Однак наприкінці 2009 року господарський суд скасував це рішення.

Вже не перший рік питання Хмельницького полігону твердих побутових відходів є найбільшою екологічною проблемою міста. З кожним роком кількість відходів на ньому зростає, що в свою чергу може становити загрозу як для навколишнього природного середовища, так і може призвести до трагічних наслідків. Проте, складається таке враження, що питання екологічної безпеки Хмельничан не є пріоритетним для керівництва міста.

23 квітня цього року Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області скерувала претензію на ХКП «Спецкомунтранс» про відшкодування нанесених збитків. У разі не виконання добровільного відшкодування шкоди, Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області буде звертатись  з вимогою до суду про примусове стягнення завданої шкоди. 

                                                                

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці