На Хмельниччині підприємство три роки незаконно використовувало підземні води!

В квітні 2021 року Державною екологічною інспекцією у Хмельницькій області було проведено плановий захід державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів КП «Сатанівське».

В ході перевірки було встановлено, що підприємство здійснювало використання підземних вод без дозволу на спеціальне водокористування майже чотири місяці у 2019 році, та без спеціального дозволу на користування надрами (підземними водами) – три роки (з 2018 по 2020 рік), що є порушенням статей 44, 48, 49 Водного кодексу України та статей 16, 19 Кодексу України про надра.

Фактичний об’єм води, що використаний комунальним підприємством без дозвільних документів становив 245600 м3 (визначено на основі статистичної звітності за формою № 2ТП-водгосп (річна).

Сума збитків, заподіяних державі, складає 407 тис 303 грн.

Нагадаємо, що відповідно до частини другої статті 48 Водного Кодексу України спеціальне водокористування здійснюється юридичними і фізичними особами насамперед для задоволення питних потреб населення, а також для господарсько-побутових, лікувальних, оздоровчих, сільськогосподарських, промислових, транспортних, енергетичних, рибогосподарських та інших державних і громадських потреб.

Інспекцією направлена претензія до КП «Сатанівське» щодо добровільного відшкодування заподіяної навколишньому природному середовищу шкоди.

З метою збереження навколишнього природного середовища та раціонального використання природних ресурсів Держекоінспекція у Хмельницькій області просить усіх суб’єктів господарювання дотримуватись вимог природоохоронного законодавства.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці