Діагноз – «мусорка». Або, як безвідповідальність ХКП «Спецкомунтранс» поступово призводить до екологічного лиха.

Питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі завжди було великою проблемою. Сьогодні ситуація особливо загострилася. Всі ми пам’ятаємо про трагедію 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова, яка буквально прокричала Україні про глобальні екологічні проблеми.

Отже, в ідеалі, полігон твердих побутових відходів має експлуатуватись не більше 20 років і відповідно до певних правил і вимог, які регулюються законодавством України. Полігон повинен бути організований так, щоб протягом функціонування на ньому було забезпечено запобігання негативного впливу процесу розкладання відходів на навколишнє середовище та здоров’я людей.

В Хмельницькому питання міського полігону твердих побутових відходів, який експлуатується з 1956 року, є найбільшою екологічною проблемою вже багато років. Проте місцева влада масштаби катастрофи, що невідворотно насувається, не помічає або не хоче помічати.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області неодноразово наполягала на припиненні експлуатації діючого полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому. Так, в 2008 році було тимчасово заборонено (зупинено) господарську діяльність ХКП “Спецкомунтранс” з експлуатації полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому. Таке рішення було прийнято, як наслідок суттєвих порушень вимог природоохоронного законодавства при експлуатації полігону твердих побутових відходів, виявлених Інспекцією під час перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства. Але наприкінці 2009 року господарський суд скасував це рішення.

Упродовж 2018-2021 років Інспекцією було проведено понад 10 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства ХКП «Спецкомунтранс». За результатами проведених заходів Інспекцією з року в рік фіксувались практично ті ж самі порушення. Однак керівництво підприємства вперто не робить кроків, аби їх усунути, тим самим убезпечити себе і населення від ймовірного екологічного лиха. На жаль, вони не усвідомлюють, що фактично живуть у зоні екологічної катастрофи, епіцентром якої є цілком відчутна загроза у вигляді полігону твердих побутових відходів в місті Хмельницькому. А тому варто констатувати – без проведення масштабної загальної роботи проблема вирішена не буде, а все, що робиться наразі, то лише паперові баталії та втрата дорогоцінних хвилин. 

З початку 2021 року на адресу Держекоінспекції у Хмельницькій області надходять численні звернення мешканців обласного центру щодо погіршення якості води в ставку мікрорайону Озерна.

За результатами останньої позапланової перевірки ХКП «Спецкомунтранс» за зверненням місцевого жителя, Інспекцією було встановлено факт потрапляння стічних вод (фільтрату) у поверхневі водні об’єкти – струмок без назви (ліва притока р. Південний Буг), який протікає в м. Хмельницький (мікрорайони Отрадне та Дивокрай) та впадає в ставок (мікрорайон Озерна).

Крім того, факт витікання стічних вод (фільтрату) за межі полігону та стік його по рельєфу був встановлений посадовими особами Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області ще в березні 2020 року.

Що таке фільтрат твердих побутових відходів? Це волога, яка виділяється з самого сміття, утворюється внаслідок просочування крізь накопичення опадів і виділяється внаслідок складних біохімічних процесів. Після проникнення крізь товщу відходів, фільтрат збагачується токсичними речовинами, що входять до складу сміття або є продуктами їх розкладання (важкими металами, органічними та неорганічними сполуками). Фільтрат має буро-чорне забарвлення і неприємний запах.

Зазвичай, на територіях, прилеглих до сміттєзвалища, як води, так і ґрунт забруднені важкими металами, органічними речовинами та частково мікроорганізмами.

Наочний вплив фільтрату на якість води наведено нижче на фото. Ці проби відбирались в рамках позапланової перевірки посадовими особами Інспекції 26 квітня 2021 року.

Перша колба - вода у струмку до полігону. Друга колба - сам фільтрат, який і є причиною забруднення води. Третя, четверта, п’ята і шоста колби -  вода у струмку та в озері мікрорайону Озерна після потрапляння фільтрату.

На такому простому прикладі можна побачити вплив фільтрату на якість води як у струмочку, так і в самому озері. Шкода, що фото не передає запах, який виділяється від фільтрату. Але, напевно місцеві мешканці це вже відчули.

Держекоінспекція у Хмельницькій області і надалі буде контролювати виконання керівництвом ХКП "Спецкомунтранс" вимог приписів про усунення порушень природоохоронного законодавства, яких, нажаль, чимало.

Виходячи з наявних фактів стає цілком очевидно, що посадові особи ХКП “Спецкомунтранс”, які мають забезпечувати конституційні права громадян, у тому числі й на чисте та безпечне довкілля, не відповідально ставляться до виконання своїх обов’язків. У даному випадку річ не тільки у несумлінному ставленні до службових повноважень, а й у тому, що при наявності негативного впливу на довкілля від експлуатації зазначеного підприємства, наслідки можуть бути плачевними для усіх – як для пересічних громадян, так і для тих самих безвідповідальних чиновників та байдужих посадових осіб.


І колба - вода у струмку до полігону. ІІ колба - фільтрат. ІІІ, ІV, V і VІ колби - вода після потрапляння фільтрату.

 



ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці