ВИШИВАНКА – ТВІЙ ГЕНЕТИЧНИЙ КОД!

Щороку в третій четвер травня українці відзначають День вишиванки.

Вишиванка – візитна картка України. Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов’янських народів, до національних костюмів яких також входять вишиті сорочки з орнаментом. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров’я та краси. Техніка та способи її виконання є всесвітньо відомим видом мистецтва та художньою творчістю нашого народу. Яскраві візерунки, що стеляться оксамитовим килимом барвистих трав і квітів, з яких нам посміхаються жар-птиці та вигадливі півні – все це створює неповторний, самобутній народний скарб українського народу – вишиванку.

День вишиванки в Україні народився в студентських та викладацьких колах. На сьогодні це свято відзначається понад 10 років. Вважається, що традиція, яка з часом переросла у День вишиванки, була покладена ініціативою студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк в 2006 році. Надихнувшись прикладом своїх друзів, які носили національний одяг, вона запропонувала своїм однокурсникам раз на рік приходити в Університет у вишиванці. Ініціатива швидко поширилася по вишам міста, а потім і по всій Україні. Через чотири роки День вишиванки вже відзначали у Львові та Сімферополі, а в подальшому він вийшов далеко за межі України. За сприяння діаспор День вишиванки відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін.

У 2012 році в Чернівцях з’явилася традиція дарувати вишиванки новонародженим дітям, народженим у день свята. У 2013 році свято вперше дістало державну підтримку. З початком війни на сході України вишиванки почали дарувати українським військовим на фронті. На сьогодні День вишиванки відзначається більш ніж у 50 країнах світу.

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області також долучилася до Дня вишиванки та закликає всіх небайдужих підтримувати і долучатися до свята, цінувати символ Батьківщини, дзеркало народної душі – вишиванку. Ми ще раз переконалися, що вишиванка – національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь – зв’язок, що не переривається віками. 

        






ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці