Увага! З 1 квітня стартує операція «Нерест»!

На виконання доручення Держекоінспекції України від 29 березня 2021 року №49 «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) з попередження та виявлення фактів порушення вимог природоохоронного законодавства у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня по 15 червня в 2021 році», Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області посилює заходи державного нагляду (контролю) за дотриманням природоохоронного законодавства під час здійснення любительського і спортивного рибальства на період нересту риби та розмноження інших водних біоресурсів.

Нагадуємо, що в період нересту водних живих ресурсів забороняється:

- організація змагань з рибальства;

- пересування всіх плавучих засобів на ділянках, оголошених органами рибоохорони нерестовищами, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних живих ресурсів;

- лов раків у нерестовий період, під час линьки і виношування ікри, а також у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволено любительське рибальство на спеціально визначених ділянках водойм з однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом з берега.

У разі виявлення фактів недотримання вимог природоохоронного законодавства, працівниками Держекоінспекції у Хмельницькій області на порушників будуть складатись протоколи за частиною 4 статті 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо буде встановлено факт грубого порушення правил рибальства, то окрім накладання штрафу, за рішенням суду у браконьєрів можуть конфіскувати знаряддя і засоби вчинення правопорушення.

Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн; за грубе порушення правил рибальства (наприклад, рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел і т.д.) передбачений штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб 510-850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність - штраф 3400 - 6800 грн або позбавлення волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім цього, законодавством передбачено компенсацію збитків, завданих незаконним ловом водних біоресурсів. Їх сума варіюється від 17 до 510 гривень за кожну рибину, залежно від її виду, але незважаючи на розмір чи вагу.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці